The Reva

Residential

Status

Completed

Location

Semarang, Indonesia

Photographer

revano satria

SONNY SANDJAYA

The rapid change of social lifestyle demands a small, flexible, efficient and non-traditional house. The question that has been raised is how a life-work residence can be designed to be able to enhance both productivity and family life. The first challenge of the design is to integrate work and family life seamlessly through the house design. The private areas, the office, and the master bedroom are located separately opposite to the main house, thus creating a seamless open space and a joined function in the middle of the house in the shape of a foyer area.

 

Small dwellings must be carefully designed because rough decisions can have a big impact on the character of the dwelling. The strategies employed is to increase the natural light as much as possible, to give the sense of openness and lightness inside. Moreover, the house provides a direct interconnection with the landscape, with the use of large openings. Automated controlled curtains are used to negotiate the segregation between public and private spaces.

Open floor plans are chosen in order to increase its use and spatial effect. Therefore, a spatial overlap between different functions can reduce the need for single-purpose spaces and create a floor plan in which spaces flow into each other and can be used as multipurpose areas. This can increase the space’s versatility and efficiency; it also allows light from windows to travel freely throughout the house. The other aspect of this house’s design is an innovative landscaping; the design is benefited from the site’s architectural potential view. The house is located on the hill facing 180 degrees of city view. Instead of sitting and fitting to the existing site, the design tends to dominate and capture the light and view within the site.