The Z-Line

Residential

Status

Completed

Location

Semarang, Indonesia

Photographer

SONNY SANDJAYA

Award Winner

adesignaward-logo-platimun.jpg

Golden A' Design Award - Architecture, Building and Structure Design category

We have always been fascinated with the idea of combining the purest and most elementary architectural knowledge with a parameteric approach to design. The Z-line house was designed with this particular mindset; A single and specific design approach that unites various geometrical elements.

The geometric exploration of the home’s morphology aimed to maximize the existing site’s potential, a series of calculated geometric and sculptural interventions on the facade exploits the tension between conflicting elements. On the other hand, the internal areas are designed to have a fluid transition between the spaces in both the horizontal as well as the vertical dimensions.

One significant features that defines the design of the project is the application of a parametric based system for the geometry and the structure. The geometry is optimised to control the water flow from the heavy rainfall in tropical climate. The approach was driven through a detailed solar analysis on the structure, with great attentiveness given to the eastern and western facades. The distribution of the facades’ openings were heavily contingent on view axes, occupant height, and the uniform distribution of natural light.

The interplay between function, form, light, environmental performance, social response and local assimilation has transformed what is usually considered to be a mundane residential dwelling, to one that has pushed the boundaries of construction and design evolving into an architectural landmark that has become unique to the fabric of the city.